Gårdsbruket og besøksgården

 

 

Jordbruket på Fjeld drives økologisk. Det betyr at vi bruker ressursene på en miljøvennlig og bærekraftig måte. Vi bruker for eksempel naturgjødsel istedenfor kunstgjødsel og vi bruker ikke sprøytemidler. Sauene får mer plass i fjøset, og det er strengere regler for medisinering. Vi som skal selge produkter fra en økologisk godkjent gård må følge et strengt regelverk, som kontrolleres gjennom Debio.
Til gården hører også ca 500 da skog og utmark. Gårdens arealer grenser mot strandlinjen ved Isesjø, Skjeberg golfklubb på Hevingen og Kampenesmyra.

 

Kjøkkenhagen

Til eget bruk dyrkes mange slags grønnsaker, rotfrukter,  poteter, løk og purre. Våre frukttrær gir oss epler og pærer, og i kjøkkenhagen kan vi også høste rabarbra, rips, solbær og stikkelsbær, aronia og ikke minst bringebær til saft og syltetøy.  I og rundt drivhuset trives tomater, agurker, squash og gresskar.  I vår økologiske parsellhage kan du dyrke dine egne økologiske grønnsaker, bær og blomster. Vil du leie hageparsell? Det vil koste deg noen hundrelapper og jord under neglene, men du vil få mye igjen! Meld deg på så tidlig som mulig før sesongen!

IMG_8695

Bigården

Vi har også bier som gir oss deilig sommer-  og lynghonning om høsten. Honningen selges fra gården.maibilder 012

Skogen

Skogbruket produserer ved for salg. Hver vinter tar vi også ut tømmer til egne materialer. Enkelte år selges også tømmer og massevirke til sagbruk og industrien. Kontakt Halvor 926 56 916 for ved.

50

Våren 2018 har vi ny og mer moderne vedkappe, noe vi gleder oss veldig til å ta i bruk!

Sauer

Sauene våre gjør en viktig jobb med å holde landskapet åpent. De lammer i april, og går etter det ute hele sommeren og beiter rundt på gården.

Våre sauer er hovedsakelig blæset sau, en rase som var utrydningstruet og som vi er med på å holde levende!

Etter at vi tørkesommeren 2018 trappet ned så har vi nå 8 voksne søyer som lammer i april. Du kan kjøpe flotte saue- eller lammeskinn fra gården.

Frøya

Vår sjarmerende og snille shetlandsponni Frøya (22 år) har blitt brukt til riding, kjøring med vogn og slede og til å dra tømmerstokker i skogen der hvor ikke traktoren kommer frem mellom trærne, i mange år. For tiden nyter hun en litt mer bedagelig tilværelse i vår besøksgård, hvor hun får mye og god omsorg hver dag:)

Frøya gjør ellers en viktig jobb med å stelle kulturlandskapet.

Smålensgås

Etter noen års opphold har vi igjen Smålensgås på gården. Denne gamle gåserasen fra Østfold sto i fare for å bli utryddet, og noen ildsjeler har i årevis ført den videre med noen besetninger rundt i fylket. I det siste har nye kommet til og det er nå mulig å få kjøpt gåsestek av Smålensgås. Men ikke her hos oss! Her har de jobben med å være vakre, livfulle og kanskje litt skumle, men ikke mer enn at vi tåler det!

smålensgås

Høns

I det lille hønsehusen borte i skogkamten holder vår lille hønseflokk til. Godt gjetet av Molly kan de trygt strøve fritt rundt.

 

Kaniner

Vi er egentlig på utkikk etter en norsk kaninrase, trønderkanin…men så dukket Petra og Leona opp…og flyttet inn i våre hjerter

Gårdstunet

Litt villvoksent, eller om man vill: et biologisk mangfold! Vi vektlegger at gården skal være leveområde for mange forskjellige skapninger, og for at både planter, dyr og mennesker skal trives. Vi har hverken økonomi eller ønsker om å bruke våre krefter til at alt til enhver tid skal være perfekt, så får vi heller tåle kommentarer fra sidelinja om eventuelle mangler.

Vi forvalter en gammel gård med en historie som strekker seg langt tilbake i tid. Her er funn fra Steinalder da store deler av gården lå under vann og fra middelalder da sjøen var et viktig sted for fiske. Hustufter på en rekke steder forteller om hus som er bygget, revet, brent, flyttet…Igjen har vi mange hus i ulike aldre og til varierende bruk gjennom tidene, vi har valgt å beholde både den gamle smia til bestefaren til Halvor og skjulet på husmannsplassen over veien, selv om de strengt tatt burde vært revet. Kanskje står de bare der som et minne, kanskje vil de få et nytt liv en gang…

Dette er i hvert fall Gamlestua, et hus med sjel, her har vi bodd i  snart 40 år!

 

sittegruppe i tunet